Absolvent študijného odboru hotelová akadémia je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva, v spoločnom stravovaní a v organizáciách cestovného ruchu. Je schopný samostatne podnikať v hotelových a reštauračných službách. Súčasne je schopný vykonávať práce, súvisiace s riadením a organizovaním hospodárskej činnosti a prevádzky v hotelových zariadeniach reštauračného stravovania, účelového stravovania a prechodného ubytovania. Absolvent je schopný vykonávať ekonomické činnosti spojené so získaním a spracovaním informácií v oblasti poskytovania služieb, zásobovania a odbytu, personalistiky, vo vedení administratívy, účtovníctva a rozvojových programov hotelierstva. Vie využiť výsledky prieskumu trhu a regionálnych špecifík. Ovláda a využíva nové informačno-komunikačné technológie. Ovláda základy administratívy a korešpondencie a účtovnej evidencie. Dokáže zostaviť ponuku produktov a aplikovať nástroje marketingu pri realizácii podnikateľských zámerov. Dokáže riešiť problémové situácie a pracovať v tíme, komunikovať v cudzom jazyku. Samostatne zvládne všetky pracovné činnosti v ubytovacích zariadeniach a gastronomických prevádzkach.
Absolvent môže počas štúdia získať Certifikát za úspešné absolvovanie programu Zručnosti pre úspech, Certifikát o absolvovaní barmanského kurzu, Certifikát o absolvovaní baristického kurzu, Certifikát o absolvovaní somelierskeho kurzu.
Absolvent študijného odboru 6323 K hotelová akadémia je po päťročnom štúdiu kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní. Je schopný samostatne podnikať v hotelových a reštauračných službách.
Absolvent je pripravený na okamžitý vstup do praxe, kde sa môže uplatniť:
1) v ubytovacích a gastronomických zariadeniach na pozícii:
· manažér prevádzky,
· vedúci úseku ubytovania (housekeeping),
· vedúci úseku stravovania (food and beverage),
· vedúci recepcie,
· recepcionár,
· ekonóm, účtovník,
· čašník, servírka, kuchár;
2) v cestovných kanceláriách na pracovných miestach:
· animátor,
· sprievodca,
· delegát,
· prevádzkový pracovník.