Celková charakteristika absolventa

Názov a adresa školy

Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada, 029 01 Námestovo

Organizačná zložka

Súkromná hotelová akadémia

Názov ŠkVP

Spoločné stravovanie

Kód a názov ŠVP

64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Kód a názov študijného odboru

6403 L podnikanie v remeslách a službách

RUP Nadstavbové štúdium

Stupeň vzdelania

úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A

Štúdiom v študijnom odbore 6403 L podnikanie v remeslách a službách si absolvent prehlbuje a rozširuje odborné poznatky získane v 3-ročnom učebnom odbore súvisiace s racionalizáciou a riadením zariadení spoločného stravovania. Vzdelávanie je zamerané na oblasť ekonomiky, manažmentu, marketingu, základy účtovníctva, administratívy a korešpondencie. Absolvent získa teoretické vedomosti, praktické zručnosti a schopnosti na úseku ekonomiky, administratívy a podnikania, prevádzkových služieb, v závislosti od zamerania smerom ku konkrétnym povolaniam v oblasti remesiel a služieb. V odbornej príprave žiaka sa kladie veľký dôraz na praktickú prípravu v odbornej praxi pri nadobudnutí a upevňovaní praktických zručnosti v oblasti vzdelávania podľa absolvovaného učebného odboru, v ktorom žiak získal výučný list, podľa špecializácie: spoločné stravovanie. V rámci praktickej prípravy na povolanie pre oblasť vzdelávania spoločné stravovanie študijný odbor pripravuje žiakov na výkon vo svojom povolaní v oblasti gastronómie, hotelierstva, v podnikoch cestovného ruchu, v prevádzkových službách spoločného stravovania na nižšej alebo strednej riadiacej úrovni, alebo ako samostatne zárobkové osoby v súkromnom podnikaní.
Okrem uvedených uplatnení študijný odbor pripravuje žiaka aj na štúdium na vysokých školách.

Príprava v 2-ročnom nadstavbovom študijnom odbore 6403 L podnikanie v remeslách a službách nadväzuje na predchádzajúce 3-ročné štúdium v učebných odboroch príbuzného zamerania - čašník, servírka, kuchár, cukrár. Vychádza zo ŠVP 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II. a jeho cieľom je poskytnúť žiakom možnosť získať úplné stredné odborné vzdelanie na úrovni ISCED 3A.

2 - ročné štúdium

Po ukončení prípravy ovláda práce spojené s technikou obsluhy, technikou prípravy pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom, ovláda 2 cudzie jazyky, pozná zásady vedenia účtovníctva a administratívy, pozná problematiku marketingu a manažmentu, je schopný efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre osobný rast a výkonnosť v práci. Má predpoklady vykonávať manažérske funkcie, spĺňa podmienky na výkon práce v danej oblasti. V pracovnej pozícii absolvent zvláda vysoké požiadavky na krátkodobú pamäť, schopnosť pracovať v tíme a schopnosť sociálneho kontaktu, flexibilitu, sebaovládanie a samostatnosť.

Uplatnenie v praxi

Absolvent nájde uplatnenie podľa profilácie v remeslách a službách, v súkromných a štátnych podnikoch a organizáciách, v cestovnom ruchu, hotelierstve, gastronómii, ako radový pracovník, riadiaci pracovník strednej úrovne alebo sa môže uplatniť ako súkromný podnikateľ.

Ďalšie informácie

Už čoskoro