Absolvent učebného odboru 6445 H kuchár, kuchárka je kvalifikovaným pracovníkom schopným samostatne pracovať v hoteloch, reštauráciách a v iných spoločenských zariadeniach a v zariadeniach spoločného stravovania. Podieľa sa na zostavovaní menu, resp. jedálneho lístka, preberá potravinárske suroviny. Ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie komunikovať so zákazníkom. Z predpísaných noriem, kuchárskych kníh, vlastných receptúr pripravuje na strojno-technickom zariadení teplé a studené pokrmy. Stará sa aj o nakupovanie, skladovanie potravinárskeho tovaru, ošetrovanie kuchynského náradia, strojno-technologického zariadenia a upratovanie pracovného stola.
3 - ročné štúdium
Štúdium je ukončené záverečnou skúškou, ktorá sa skladá z praktickej a teoretickej časti. Po úspešnom absolvovaní záverečnej skúšky absolvent získava vysvedčenie o záverečnej skúške a výučný list.
Absolvent môže počas štúdia získať Certifikát o absolvovaní barmanského kurzu, Certifikát o absolvovaní baristického kurzu, Certifikát o absolvovaní somelierskeho kurzu.
Uplatnenie v praxi
Absolvent nájde uplatnenie v obchode, cestovnom ruchu, v hotelierstve, gastronómii alebo sa môže uplatniť ako samostatný podnikateľ. Má tiež možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu a dosiahnuť úroveň vzdelania úplné stredné odborné vzdelanie.