Absolvent učebného odboru 6444 H čašník, servírka je kvalifikovaným pracovníkom schopným samostatne pracovať v hoteloch, reštauráciách, baroch, kaviarňach a v iných spoločensko-zábavných zariadeniach a v zariadeniach spoločného stravovania. Zabezpečuje obsluhu hostí a zodpovedá za ich spokojnosť. Radí pri výbere jedál a nápojov, poskytuje dodatočné informácie o menu v slovenskom aj cudzom jazyku. Vykonáva zúčtovanie po konzumácii. Aktívne predáva produkt, zodpovedá za čistotu gastronomickej prevádzky, robí dennú uzávierku elektronickej registračnej pokladnice a konzultuje požiadavky hostí v kuchyni. Má možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu a dosiahnuť úroveň vzdelania úplné stredné odborné vzdelanie.
3 - ročné štúdium
Štúdium je ukončené záverečnou skúškou, ktorá sa skladá z praktickej a teoretickej časti. Po úspešnom absolvovaní záverečnej skúšky absolvent získava vysvedčenie o záverečnej skúške a výučný list.
Absolvent môže počas štúdia získať Certifikát o absolvovaní barmanského kurzu, Certifikát o absolvovaní baristického kurzu, Certifikát o absolvovaní somelierskeho kurzu.
Uplatnenie v praxi
Absolvent nájde uplatnenie v obchode, cestovnom ruchu, v hotelierstve, gastronómii alebo sa môže uplatniť ako samostatný podnikateľ. Má tiež možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu a dosiahnuť úroveň vzdelania úplné stredné odborné vzdelanie.