forex trading logo

Úvod Aktivity Odborný výcvik
Odborný výcvik
Kuchár PDF Vytlačiť E-mail
Napísal lž   

Posledná zmena na Pondelok, 21 Máj 2018 08:40
 
Slovak barista cup PDF Vytlačiť E-mail
Napísal md   

Posledné kolo ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2018

My však ešte nekončíme!

Školský rok máme už čoskoro za sebou a sním aj pár kôl našej baristickej súťaže. To posledné v tomto školskom roku sme sa rozhodli presunúť do jednej z najkrajších oblastí Slovenska, Oravu. Sme veľmi radi, že aj tento rok nám pomocnú ruku, profesionálny prístup a rodinnú atmosféru ponúkla Súkromná spojená škola EDUCO v Námestove. Už po druhý krát tím Academy of Coffee spolu s pedagógmi a vedením školy pripravili priestor a podmienky pre zmeranie si síl najlepších junior baristov zo Slovenska.

Dvadsiaty apríl sa stal na Orave dňom plným kávy. V jej príprave si zmeralo sily 25 súťažiacich z celého Slovenska. Príjemné prostredie a veselú náladu podčiarkla návšteva dvoch osobností, ktoré si bez kvalitnej kávy nevedia predstaviť svoj život. Podporiť mladé talenty prišiel poslanec NRSR, rodák z Oravy,  Igor Janckulík a vždy pozitívne naladený absolvent hostiteľskej školy, tvorca najväčšej kávovej mozaiky na svete Roman Florek. Obaja páni svojou návštevou dokázali, že im budúcnosť kávovej kultúry na Slovensku nie je ľahostajná a aj vďaka tomu mladý baristi majú o dôvod viac pokračovať v práci, ktorá ich napĺňa.

 Všetci súťažiaci sa predstavili v dvoch disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorých základom bolo espresso. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.  Rozhodovanie o víťazoch mali v rukách na slovo vzatí odborníci zo Slovenska i Čiech.

Do degustačnej komisie si zasadli:
Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. –  tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných 
baristických súťaží , certiikovaný lektor SkBA
Juraj Tokarčík – profesionálny barista, podnikateľ
Martin Sloučka – certifikovaný komisár CBA
Jiří Beníček – certifikovaný komisár CBA
Ako technický komisári sa predstavili:
Roman Pospíchal – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista a barman
Adam Troubil – profesionálny barista, certifikovaný komisár CBA, viacnásobný majster ČR
Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, lektor, trojnásobný majster ČR, certifikovaný komisár SkBA
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
Oldřich Holiš – cofeológ, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, certifikovaný komisár SkBA
Martina Holišová – zapisovateľka
Eva Horváthová – zapisovateľka, baristka, lektorka a komisárka SkBA
Andrea Lopatka – moderátor
Veronika Holišová - fotodokumentácia
Na prvých troch miestach sa umiestnili:
1. miesto: Inna Krvyvyč, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov 
2. miesto: Júlia Filičková, SOŠ Stará Ľubovňa
3. miesto: Bianka Šmatláková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“:    Nikola Hulejová, SSŠ EDUCO Námestovo
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“:  Ján Fuksa, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany       
Cena za ,,Najlepšia technika“:   Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina